Rizalit és akantusz


Mohón kutatom, hol is élek én? A Károly körút – korábbi nevén: Karlsring, még korábban: Feld Strasse (Mező utca) – kevésbé nevezetes részén, hiszen szemben ott áll a német Förster építész mór stílusú, Európában legnagyobb zsinagógája figyelemreméltó pompájában. Ám a „srévizavé” álló, szerényebb ház, a 16-os szám sem érdektelen.

Szerepel a reformkori Pest egyik meghatározó építészének életművében. A klasszicista stílusban dolgozó Hild József Prückler Ignáctól kapta a megbízatást, de az 1869-es átadást nem érte meg, az épületet így munkatársa fejezte be, a szintén neves építész famíliából származó Pollack Ágoston.

       A 29 ablakos, 4 erkélyes ház nem olyan látványos, mint Hild számos más alkotása, de a közös indíttatás nem tagadható le. Nézzük csak a Derra-házat az Október 6-a utca elején, a Szép utcai Cziráki palotát, de még a Deák téri evangélikus templom főhomlokzatának karaktere is rokonlelkű.

      Mulatságos, de hirtelen nem tudtam felidézni, hogy lakóhelyem homlokzatán van-e a jellegzetes klasszicista oszlopos timpanonból díszítés, így kimentem a négy erkélyből a hozzánk tartozóra, megvizslatni a falakat. Rizalitot találtam, ez ugye az az oszlopfajta, ami voltaképp csak optikailag tagolja a homlokzatot, mert nem önálló tartóelem, csupán kidomborodik a fal síkjából. (Nem nagyon, nehogy árnyékvetéssel megzavarja az összhangot.) Persze az oszlopfő (latinul: capitellum) díszítése a kor kívánalmainak megfelelően a korinthoszi motívumokat (akantusz levelekből) viseli díszítésként. (Milyen bús, hogy a vastag vakolatrétegen olyan hamar megtapad a városi por… Állítólag már erre is van technológia, hogy ne koszolódjon ilyen könnyen, gyorsan a fal, csak persze drága.)

       A 68-as renováláskor odaveszett a régi fakapu, s bár olykor szóba kerül, hogy pótolni kellene, gyakorlatilag esélytelen, hogy a fájóan csúnya fém-üveg bejáratot lecseréljék. Még fotót sem találtam, hogy a halványuló emlékképek mellett valami konkrét dokumentáció segítse a hajdani állapot megidézését. Egy kissé életlen felvétel a Dob utcai túloldalról azért szellemidézésre alkalmas, egy esős délutáni pillanat, valamikor az 1930-as évek elejéről, lovas kocsival, keménykalappal. Az utcakép számos eleme, részlete delejesen hat, hiszen kísértetiesen egyezik napjainkkal…

1
https://kutyanyelv.blogstar.hu/./pages/kutyanyelv/contents/blog/63698/pics/lead_800x600.jpg
 

Csiszár Jenő2017.02.05. 21:10

Egy ládikás élet emléke2016.02.21. 21:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
CsipkeRózsa
CsipkeRózsa 2018-11-09 15:41:51
Tisztelt Szerényi Gábor,
ezt találtam, a négy erkély megvan, de az ablak több, lehet, hogy mégsem ez az a ház:

http://urbface.com/budapest/a-pruckler-berhaz
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?