Matuska


      Évfordulója van a biatorbágyi merényletnek, amikor Matuska Szilveszter 1931. szeptember 13-án felrobbantotta a viaduktot az áthaladó vonattal. 22 ember vesztette életét.

      Az elfogott robbantó birósági tárgyalásáról Kosztolányi Dezső is tudósított. Matuska a bíró kérdésére, hogy mi a foglalkozása, azt felelte: hivatásos merénylő. Amúgy volt tanító, katona és üzletember is. Sőt, feltalálóként figyelemre méltó ötleteket dolgozott ki. Az egyik újítása egy jelzőkészülék volt, mely a vasúti pályán lévő akadályra figyelmeztette a mozdonyvezetőt nagyobb távolságról. Kifejlesztett egy gázelzáró készüléket is, amely csak akkor engedte volna a csőben lévő gázt kiömleni, ha a gáz égett.

      A roncsok között megtalálták írott üzenetét is, amely így szólt:  „Munkások, nincsen jogotok, hát majd mi kieszközöljük a kapitalistákkal szemben…” 

      Ez a szándék is kontraproduktív lett, a kommunista veszélytől tartva a merénylet nyomán statáriumot vezettek be.

      A bíróságon elmondta, hogy szakszerűen készült a merényletre, vásárolt magának merénylő-kesztyűt, merénylő-kabátot, merénylő-sapkát...

      Nem mentség, de talán valamennyire enyhítő körülmény, hogy a nyilvánvalóan őrült úgy tudta, hogy egy tehervonat érkezik a detonációkor, ám az utolsó pillanatokban a MÁV módosította a menetet és egy személyszállító vonat érkezett.

      Matuska vallomásában elmondta, hogy eredetileg egy másik hidat akart felrobbantani, ám felderítő sétálásai közben megzavarta, hogy több szerelmespár is ott időzött.

      Az újságíró Kosztolányiban feléledt a poétai lelkület, s ezt fűzte ehhez a részlethez: "Sokkal több szerelmespár kellene erre a világra, hogy ne legyen esélye a rossz szándékoknak..." 

https://kutyanyelv.blogstar.hu/./pages/kutyanyelv/contents/blog/58393/pics/lead_800x600.jpg
 

Csiszár Jenő2017.02.05. 21:10

Egy ládikás élet emléke2016.02.21. 21:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?