Sisi


      A családi fotóalbumokban találtam egy képet, amin a belvárosi Március 15-e téren látszik egy kis építmény, még az ötvenes években. 

      Az emlékmű, amelyet a népszerű Erzsébet királyné tiszteletére emeltek eredetileg a Szent György térre került volna, ám később az akkori nevén Eskü téren avatták fel 1932. szeptember 25-én. 

      Az ünnepségen részt vett Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr őfőméltósága, családja kíséretében. A királynéról elnevezett híd közelében a Dunán felsorakozott monitorokról 33 díszlövést adtak le, Budapest valamennyi templomának harangja megkondult. 

      Zala György, szobrászművész és a kis kupolás építmény tervezőjének (Hikisch Rezső) munkája amúgy csak az ötödszörre meghirdetett pályázaton nyert, de akkor is sok kritika érte. (Az alkotók koncepciója inkább a XIX. század végi klasszicista hagyományokra épült, bár abban erősek voltak.)

      A második világháború pusztítását túlélt szobor sorsa mégis megpecsételődött. Megoszlanak a vélekedések, hogy pontosan mikor, de egyszercsak eltűnt az egész építmény. 

      Egyes vélekedések szerint az 1956-os forradalom után ítélte lebontásra a megtorló hatalom, az "ellenséges objektumot". 

      A kupolás részt nem, de a szobrot sikerült a száműzetésben megőrizni, s 1986-ban visszaállították, igaz, nem ide, hanem a Duna túloldalán, a Döbrentei térre, ahol ma is látható.

        

https://kutyanyelv.blogstar.hu/./pages/kutyanyelv/contents/blog/37843/pics/lead_800x600.jpg
 

Csiszár Jenő2017.02.05. 21:10

Egy ládikás élet emléke2016.02.21. 21:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?