Ginkgó


        Az első levélkét a Szabadság téren vettem észre. Jellegzetes formáját már jól ismertem. Ámulva néztem, hogy került ez oda? Gyerekes csodálkozás volt, a felelet, szép lombosan ott magasodott karcsún fölöttem. Nahát, egy igazi ginkgó fa! Egy távol-keleti páfrány. A jégkorszakot egyedüliként vészelte át Kínában, onnan terjedt el. Nagy kultusza van Japánban is, állítólag a  Hirosima-i atomtámadást ez az egyedüli növény élte túl. Gyártanak belőle gyógyító szereket. Leginkább a fülzúgásra, szédülésre, hallásjavításra, a vérellátás serkentésére használják, de javallt aranyérre, visszértágulatra, lábfekélyre is. Bár a tudományos kísérletek nyomán nem egységes megítélése, közkedvelt szerek készülnek belőle.(Még közepesen enyhe depresszió és impotencia kezelésére is gyártanak belőle, de a legnépszerűbb az időskori elbutulás(Alzheimer-kór) ellen, mégha ebben is megosztott a hivatalos értékelése.

      Van, aki szerint placebo hatása van csak. Nem tudom. (Csak hasson.)

     Akármekkora is hatékonysága, már körüllengi a mesés Távol-Kelet-i legenda.Szépsége mellett ellenálló-képessége is arra predesztinálja, hogy a nagyvárosi zöld-programokban kitüntetett szerepet kapjon. A Belvárosban egyre több helyen találkozhatunk a ginkgóval, tereken, kertekben. De előfordul, hogy nagy cserépben az utcán is áll egy-egy jellegzetes darab. A szakirodalom megjegyzi, hogy jól tűri a városi levegőt, bár igen fényigényes. Eleinte lassan nő, de aztán "belelendül." Nem mellékes, hogy kártevőknek, betegségeknek, szélnek, hónak jól ellenáll. 
      Mennyi életerő, és milyen kecses. 
      A lehullott levelekből szívesen teszek el könyvjelzőnek. Azt képzelem, hogy még úgyis jótékonyan hat. Kérem, hogy hagyjuk meg ezt az ártatlan illúziómat. (Míg e sorokat írtam, épp odalátok egy tavaszi megújulásra váró ginkgó ágbogaira...)
                                                                                                                        
1
https://kutyanyelv.blogstar.hu/./pages/kutyanyelv/contents/blog/25168/pics/lead_800x600.jpg
 

Csiszár Jenő2017.02.05. 21:10

Egy ládikás élet emléke2016.02.21. 21:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
CsipkeRózsa
CsipkeRózsa 2016-02-19 19:12:21
Remélem, a Szabadság téren megvan még a ginkgó, nem vágták ki.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?