Párizsi anziksz


    Próbálok higgadtan tájékozódni.

    Mi van?

    Felhívom Párizsban élő kolléganőmet, kedves barátomat, aki februárban második francia gyermekét szüli. És ott lakik az Eiffel torony mellett, napi útvonalai immár a veszélyzónában vezetnek. 

    Eddig úgy tudta, hogy ismeri a francia metropolis kerülendő részeit. Kis magyar éttermet nyitott, a konyhai anyagbeszerzéshez  - mutatta - külön kapucnis pulóvere volt. Mert amikor bizonyos utakon haladt autóját vezetve, egyedül, akkor a fejére húzott kapucnival, napszemüveggel rejtette arcát. 

    Hogy miért?

    Ne lássák az arab utcákban, hogy magányos nő autózik ott.

    Micsoda? Képedek el. Ez nem Jemen, Szudán, Szíria... hanem Európa szíve.

    Hallgatom feldúlt beszámolóját. Hogy micsoda milliós tömegei vannak azoknak a muszlimoknak, akik bár már Franciaországban születtek, abszolút kimaradtak valamiféle integrációból. Nincs munkájuk, nem tanulnak. Potenciális célpontjai, eszközei a kriminalizálódásnak. Drog, prostitúció... 

     És jönnek az iszlamista szervezők. Akik célt hoznak, tartalmat üres életükbe.

     Látjuk, hogy milyet.

     A baloldal lényegében megbukott Franciaországban. Szólamaik vannak. Hiteltelenül. Az eddigi bevándorlókat, de már ott született utódaikat sem tudják a társadalomba  integrálni. Marine Le Pen Nemzeti Frontja talán még nem nyerne egy időközi választáson, de Hollande és társulata erősen dolgozik  rajta. 

     A franciáknál egyébként külön igazolványt kell váltani a kismamának, ha például hivatali ügyintézésnél szeretné a nagy pocakkal megúszni a hosszas sorban állást. Barátnőm meséli, amíg ezt intézte, körötte gyakorlatilag csak bevándorlók várakoztak...

 

Csiszár Jenő2017.02.05. 21:10

Egy ládikás élet emléke2016.02.21. 21:05

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?